Je tak sladký, ale napriek tomu kontroverzný, to je aspartám (E951).

Ide o obľúbené sladidlo, ktoré je chuťovo veľmi blízko cukru, s tým rozdielom, že je nekalorické a približne 200 krát sladšie.

Toto umelé sladidlo je však kvôli svojim možným vedľajším účinkom najkontroverznejším sladidlom posledných rokov, hoci je bezpečne schválené FDA, EFSA, JECFA a ďalšími úradmi.

Hlavné dôležité body o E 951 – aspartám

Nie je prírodného pôvodu a získava sa synteticky

Nie je vhodný pre deti

Nie je to bežný alergén , ale u citlivejších jedincov môže vyvolať hnačku alebo bolesť hlavy

Je vhodný pre vegánov, diabetikov aj osoby s bezlepkovou diétou

Výroba E951

Všeobecne možno aspartám komerčne vyrábať chemickou reakciou medzi kyselinou L-asparagovou, L-fenylalanínom a metanolom.

Kde sa aspartám (E 951) používa?

Sladidlo sa používa na zníženie obsahu cukru a kalórií. A môžete ho nájsť v mnohých potravinách a nápojoch, ako sú sýtené nealkoholické nápoje, instantná káva a čaje, ovocné džúsy, mliečne výrobky, mrazené dezerty, pudingy, jogurty, cereálie.

Nedá sa však použiť pri varení alebo pečení, pretože aspartám nie je stabilný a pri zahrievaní nad 80 stupňov sa rozkladá na aminokyseliny.

Konkrétne produkty

  • Ricola – medovkové cukríky
  • Energit – cukríky
  • Rauch – Bravo nápoje

Je E951 zdravé?

Európsky úrad pre kontrolu potravín dospel k záveru, že neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by podporili záver Európskej Ramazziniho nadácie (ERF), a neexistujú žiadne známky genotoxického alebo karcinogénneho potenciálu a preto nie je žiadny dôvod revidovať jeho účinky na zdravie.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Aj napriek svojej kontroverzie, je toto sladidlo schválené ako bezpečné na konzumáciu a môže byť bezpečne použitý v ako sladidlo a zvýrazňovač chuti.