Peroxid acetónu (E929), oxidačné činidlo, ktoré je u nás zakázané. Prečítajte si o ňom viac!

Peroxid acetónu je biely kryštalický prášok, ktorý vonia ako bielidlo. V potravinárskom priemysle sa používa ako oxidačné činidlo.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E929 – Peroxid acetónu:
Ide o látku zlepšujúcu múku.
Nie je povolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E929

Peroxid acetónu sa získava pridaním zlúčeniny kyslíka do acetónu.

Na čo sa peroxid acetónu používa?

Čerstvo namletá múka má žltkastú farbu. Pri skladovaní po dobu niekoľkých mesiacov múka zbelie a vďaka oxidácii sa zlepšujú jej vlastnosti na pečenie. Bohužiaľ, tento proces je pomalý a výsledky sú rozporuplné.

Na urýchlenie oxidačného procesu sa používa peroxid acetónu. To umožňuje spoločnostiam vyrábať konzistentnejší produkt a dostať múku na trh skôr, čo im zase pomáha zarobiť viac peňazí.

Je to tiež bežne používaná trhavina a bola používaná teroristami.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E929:

  • múka
  • pečivo

Je E929 zdravé?

V bezpečnom množstve neboli hlásené žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E929 je zakázané pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ, ale v USA je všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka.