Leucín (E641) – dôležitá aminokyselina pre náš organizmus. Poznáme ju?

Leucín je veľmi dôležitá aminokyselina pre náš organizmus. Je zodpovedná za tvorbu, ochranu a regeneráciu svalovej hmoty. Naše telo ju samo nedokáže vyrobiť, preto musí byť prijímaná v potrave. Leucín stráca na účinnosti v procese starnutia, čo zapríčiňuje ubúdanie svalovej hmoty u starších ľudí. Podľa amerických vedcov leucín stimuluje metabolizmus, ktorý spaľuje prebytočné tuky a ďalej ich premieňa na svaly.

Hlavné dôležité body o E641 – leucíne:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén

Výroba E641

Leucín sa vyrába prírodnými aj umelými procesmi.

  • Fermentáciou
  • Chemickou syntézou
  • Extrakciou keratínu hydrolýzou

Leucín nájdeme predovšetkým v potravinách bohatých na proteíny, ako je mäso, vajcia, mliečne výrobky, ale aj napríklad spirulina.

Na čo sa používa leucín?

Leucín sa používa nielen v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, ale aj v kozmetike.

  • V potravinárstve na zvýraznenie chutí a vôní (dochucovadlo) a ako prídavná látka k aspartámu (umelému sladidlu)
  • Pri rekonvalescencii, pretože napomáha obnoviť svalové, ale aj kostného tkaniva
  • Pomáha znižovať vysokú hladinu cukrov v krvi , takže môže úspešne liečiť cukrovku 2. typu
  • Je hojne využívaný športovcami, pretože podporuje nárast svalovej hmoty

Je leucín zdravý?

Leucín je považovaný za zdraviu prospešný.

Leucín nemôže byť používaný samostatne, pretože jeho metabolizmus je úzko prepojený s inými aminokyselinami izoleucínom a valínom. Samostatná dávka leucínu znižuje množstvo týchto látok v plazme. Odporúča sa teda podávať v kombinácii leucín – izoleucín – valín.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch aj ďalších krajinách je použitie E641 povolené.