Glycín (E640), látka so širokým záberom, poznáte ju?

Glycín je neesenciálna aminokyselina, ktorú ľudské telo môže samo vyrobiť. Jeho schopnosť produkcie však klesá vekom.

Je to vôbec najjednoduchšia aminokyselina, ktorá sa podieľa na mnohých metabolických procesoch. Je rozpustný vo vode.

Hlavné dôležité body o E640 – glycíne:
Je to prírodná látka
Použitie je v SR povolené
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén

Výroba E640

Glycín je rastlinná látka. Vyrába sa prírodnými aj umelými procesmi. Prirodzeným zdrojom glycínu sú živočíšne aj rastlinné bielkoviny (mäso, mliečne výrobky, zelenina). Najväčším zdrojom je cukrová trstina a želatína. Nájdeme ho v hojnej miere napríklad aj v riase chlorella, alebo v mladom jačmeni.

Na čo sa používa glycín?

Glycín je využívaný v potravinárstve na konzerváciu, alebo na výrobu ochucovadiel. Je tiež využívaný vo farmaceutickom priemysle, konkrétne v psychiatrii ako pomocná liečba schizofrénie.

Pre svoje vlastnosti je hojne využívaný športovcami. Glycín totiž dokáže prispievať k tvorbe látok, ktoré nám slúžia ako zdroj energie. Jednou z nich je napríklad kreatín. Preto je pridávaný do rôznych doplnkov stravy určených športovcom.

Je glycín zdravý?

Glycín je bezpochyby zdraviu prospešný.

Nadmerné užívanie glycínu môže spôsobiť žalúdočné nevoľnosti.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch aj ďalších krajinách je použitie E640 povolené.