Maltol, jedno z kontroverzných éčok, ktoré je v EÚ zakázané, ale inde vo svete povolené

Maltol je látka so sladkou vôňou karamelu a cukrovej vaty s ovocným nádychom.

V EÚ nie je jeho používanie povolené, naopak v USA je po vanilínu druhou najpoužívanejšou syntetickou aromatickou látkou v potravinách.

Má podobu bieleho kryštalického prášku.

Komerčne sa vyrába synteticky.

Molekulárny vzorec E636 je C6H6O3 .

Hlavné dôležité body o E636 – maltole:

Je to látka zvýrazňujúca chuť a vôňu.
Je to prírodná látka , ale vyrába sa tiež synteticky .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR nie je povolené.

Kde sa maltol používa?

Maltol vzniká prirodzene v mnohých potravinách premenou z cukrov pri pečení, napríklad chleba, alebo pražení, napríklad arašidov, sladu alebo kakaových či kávových bôbov.

Prirodzene sa vyskytuje aj v kôre smrekovca av ihličí borovíc.

Rozmanitým cukrovinkám, zmrzline či nápojom dodáva sladovú a karamelovú arómu, zvyšuje sladkosť a maskuje nežiaducu horkú príchuť.

Častý je tiež v pekárskych výrobkoch, ktorým dodáva arómu práve upečeného.

Je E636 zdravé?

Používanie maltolu v potravinárskom priemysle je schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Naopak používanie v Európskej únii nebolo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) povolené, látka v Európe nie je registrovaná ako potravinárska prídavná látka.

Pri nadmernej konzumácii môže vo vyšších koncentráciách spôsobovať podráždenie pokožky a očí aj ďalšie nežiaduce účinky, ako sú problémy so zažívacou a vylučovacou sústavou či poruchy krvi.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Maltol je jednou z látok, ktorej používanie v potravinárskom priemysle je povolené v USA, ale nie v EÚ.