Glutaman horečnatý (E625), ďalší zo skupiny glutamátov, ktorému je lepšie sa vyhnúť. Čo môže spôsobiť?

Glutaman alebo glutamát horečnatý sa používa na zvýraznenie chuti a arómy priemyselne vyrábaných potravín.

V prírode ho nájdeme v ľudskom tele aj niektorých rastlinách a hubách.

Na použitie v potravinárskom priemysle sa vyrába synteticky fermentáciou kukuričného alebo obilného škrobu.

Má podobu bieleho kryštalického prášku s charakteristickou chuťou známou ako umami.

Molekulárny vzorec E625 je C₅H7MgNO₄.

Hlavné dôležité body o E625 – glutamanu horečnatého:

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka, ale vyrába sa prevažne synteticky .
Nie je vhodný pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto prídavnej látke vyhýbať.

Kde sa glutaman horečnatý používa?

Rovnako ako glutaman sodný, vápenatý či amónny sa aj glutaman horečnatý používa najmä ako náhrada soli a na zvýraznenie chuti v rozmanitých zmesiach korenia a konzervovaných či instantných potravinách.

V súčasnej dobe sa možno viac ako v potravinárstve používa vo farmácii pri komplexnej liečbe niektorých nervových porúch a psychických ochorení.

Je E625 zdravé?

Používanie glutamanu horečnatého v potravinovom priemysle schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Jeho konzumácia, najmä v nadmernom množstve, môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov, od bolestí hlavy cez zažívacie problémy až po celkovú nevoľnosť.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie glutamanu horečnatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.

V roku 2017 EFSA stanovila maximálny denný príjem na 30 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti na deň.