Glukonan železnatý (E579) sa využíva pri liečbe anémie, ale aj u olív v náleve! Zistite viac

Glukonan železnatý alebo glukonát železa (II) so železom v oxidačnom stave +2 možno použiť ako doplnok železa v potravinách, farbivo pre zrelé olivy, aj na liečbu anémie z nedostatku železa v medicíne.

Hlavné dôležité body o E 579 – glukonan železnatý

-Je to stabilizátor
Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti – je obsiahnutý v dojčenskej výžive
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E579

Môže byť vyrobený reakciou glukonátu vápenatého, kyseliny sírovej, uhličitanu sodného a síranu železnatého.

Glukonan železnatý možno tiež vyrobiť priamou reakciou kyseliny glukónovej so železným práškom.

Vzniká jemný žlto-sivý alebo svetlo zelenožltý prášok alebo granule s miernym zápachom pripomínajúcim spálený cukor

Kde sa glukonanu železnatý (E 579) používa?

Často sa používa ako zdroj železa na obohacovanie potravín a pri liečbe anémie.

Jeho použitie v potravinách, zahŕňa doplnky vitamínov a minerálov, aj dojčenskú výživu.

Môže byť tiež použitý ako potravinárske farbivo, príkladom sú zrelé olivy, ktoré po jeho použití získavajú čiernu farbu.

Konkrétne potraviny

  • Baresa – olivy
  • Billa – tuniaková nátierka s olivami
  • Italliamo – paradajková omáčka s olivami

Je E579 zdravé?

Je všeobecne uznávaný ako bezpečný, ak sa používa ako doplnok výživy v potravinách bez obmedzenia. Môže byť tiež použitý v dojčenskej výžive.

Je povolené ho používať iba v konzervovanom alebo balenom ovocí a zelenine a ovocí a zelenine v octe, oleji alebo slanom náleve s maximálnou úrovňou na použitie 150 mg/l alebo mg/kg.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Bol schválený ako bezpečný americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a tiež Spoločným výborom expertov FAO/WHO pre potravinárske aditíva (JECFA).