Viete, že sa kyselina glukónová v prírode vyskytuje napríklad v ryži? Zistite viac

Je to jemná organická kyselina získaná z cukru, ktorá sa používa hlavne ako regulátor kyslosti a chelatačné činidlo v potravinách.

Hlavné dôležité body o E 574 – kyselina glukónová

Je prírodného pôvodu, ak sa získa mikrobiálna oxidácia glukózy

Je vhodná pre deti

Nie je to bežný alergén

Je vhodný pre vegánov aj osoby trpiace celiakiou

Výroba E574

Prirodzene sa vyskytuje v ovocí, víne, mede, ryži, mäse a pri fermentácii kombuchy.

Všeobecne sa kyselina glukónová vyrába oxidáciou D-glukózy (pochádzajúcej z hydrolýzy škrobu) rôznymi výrobnými procesmi napríklad za použitia brómovej vody.

Kde sa kyselina glukónová (E 574) používa?

Používa sa hlavne pre schopnosť podporovať kysnutie a zvýrazňovať kyslosť v potravinách.

V pekárňach sa používa ako kypriaci prvok na zvýšenie objemu cesta.

V mliečnych výrobkoch sa používa ako prevencia proti vzniku mliečneho kameňa.

V ďalších potravinách a nápojoch ako regulátor kyslosti a taktiež ako konzervačné a protiplesňové činidlo.

Je E574 zdravé?

Áno, doteraz neboli zistené, žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Táto kyselina bola schválená ako bezpečná americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín a tiež v Austrálii a na Novom Zélande.