Mastné kyseliny (E570) zmäkčujú žuvačky a dodávajú potravinám maslovú chuť. Čo ďalšie by sme o nich mali vedieť?

E570 označuje zmes mastných kyselín získavajúcich sa zo živočíšneho tuku alebo rastlín. V potravinárstve funguje ako odpeňovač, leštiaca látka, stabilizátor a zvlhčujúca látka.

Medzi mastné kyseliny patrí kyselina stearová, palmitová, kyselina olejová, kyselina myristová, kyselina laurová, kyselina kaprinová a kyselina kaprylová.

Napriek tomu, že sú mastné kyseliny získavané z rastlinných zdrojov, nemožno vylúčiť použitie živočíšneho tuku (vrátane bravčového a hovädzieho). Informácie o pôvode môže poskytnúť iba výrobca. Ich použitie sa preto neodporúča vegánom a vegetariánom.

Hlavné dôležité body o E570 – Mastné kyseliny:
Ide o zvlhčujúce látky.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
V SR povolené.
Odporúčame.

Výroba E570

Mastné kyseliny pochádzajú zo živočíšneho tuku alebo rastlín. Komerčne sa najčastejšie pripravuje z bavlníkového oleja, ale živočíšny pôvod nemožno vylúčiť. .

Na čo sa mastné kyseliny používajú?

V potravinárstve sa pre svoje schopnosti emulgácie a zmäkčujúce vlastnosti používajú v žuvačkách a cukrovinkách.

Možno ich tiež nanášať na povrch potravín za účelom ich leštenia, zachovania čerstvosti a zabránenia odparovaniu vody. Takéto uplatnenie môžete nájsť hlavne v kakaových produktoch.

Ďalej sa E570 používa v kozmetike a farmaceutických prípravkoch.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E570:

  • žuvačky
  • maslová príchuť
  • pekárenské výrobky
  • syry
  • sladkosti
  • krekry
  • zemiakové chipsy
  • údeniny
  • pizza
  • mliečne produkty
  • kakaové maslo

Je E570 zdravé?

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky mastných kyselín na ľudské zdravie.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii je používanie mastných kyselín povolené v určitom množstve vo všetkých potravinách okrem detskej výživy. V USA, Austrálii a na Novom Zélande sa jedná o povolenú látku.