Syry majú krásnu farbu vďaka hydroxidu horečnatému (E528). Čo ešte dokáže?

Hydroxid horečnatý (E528) je stabilizátor, ktorý sa používa na porovnanie pH v potravinách.

Látka sa všeobecne považuje za bezpečnú, pretože sa v potravinách používa iba v malom množstve.

Vyzerá ako biely prášok väčšieho objemu a nemá žiadny zápach. A nie je rozpustná vo vode ani etanole.

Hlavné dôležité body o E528 – hydroxid horečnatý:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E528

Látka sa pripravuje z prírodných minerálov, ale môže byť vyrobená aj chemickým postupom.

Na čo sa používa hydroxid horečnatý?

Hydroxid horečnatý sa používa najčastejšie ako regulátor kyslosti pri výrobe potravín.

Vďaka svojim vlastnostiam ho výrobcovia používajú na zvýraznenie syridla v syroch alebo na stabilizáciu farby zeleniny pri zaváraní.

V kozmetickom priemysle môžeme éčko nájsť v krémoch na hydratáciu pokožky.

Vzhľadom na to, že sa jedná o bohatý zdroj horčíka, môže sa objaviť aj v doplnkoch stravy.

Je E528 zdravý?

Hydroxid horečnatý je nebezpečný iba v prípade, že s ním prídete do priameho kontaktu. Pozor si preto musia dávať jedinci, ktorí pracujú v potravinárskom priemysle a prídu s touto látkou do kontaktu.

V prípade priameho kontaktu môže dôjsť k poškodeniu pokožky alebo očí. Látka spôsobuje aj popáleniny a ďalšie škody na zdraví. Pri konzumácii samotnej látky môže dôjsť k závažnému poškodeniu pažeráka a úst.

Našťastie nebezpečné vlastnosti tejto látky sa do potravín nedostanú, pretože sa používa veľmi malé množstvo. Vďaka tomu je úplne bezpečná konzumácia potravín, ktoré obsahujú látku E528.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie E528 povolené, ale iba v nevyhnutnom množstve. Existujú ale aj výnimky zo zákonmi, ako je detská výživa, kedy sa používať nesmú.

V Spojených štátoch je látka považovaná za bezpečnú, zatiaľ čo v Austrálii je zákonom zakázaná.