Aké sú nežiaduce účinky síranu hlinitého (E520) a kde všade sa používa?

Síran hlinitý (E520) je prírodný minerál, ktorý sa v potravinárstve používa predovšetkým ako spevňujúce činidlo. Jedná sa o biely prášok, lesklé pláty, kryštalické úlomky alebo bezfarebný roztok so zvieravou chuťou. Je rozpustný vo vode, ľahko absorbuje vlhkosť a pri dlhodobom pôsobení na vzduchu sa zhlukuje.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E520 – Síran hlinitý:
V SR povolené.
Jedná sa o spevňujúcu látku.
Odporúčame 3/5.

Výroba E520

Hlavnými minerálmi na výrobu síranu hlinitého sú bauxit a kryolit. Všeobecne sa vyrába reakciou týchto dvoch minerálov s kyselinou sírovou.

Na čo sa používa síran hlinitý?

Síran hlinitý sa v potravinárstve využíva na vyzrážanie bielkovín, napríklad pri procese varenia piva. Posilňuje aj štruktúru zeleniny pri spracovaní. Používa tiež ako flokulačné činidlo pri čistení pitnej vody a čistiarňach odpadových vôd, pri výrobe papiera a ako surovina na výrobu kamencov, ako je kamenec amoniaku, kamenec draselný a kamenec sodný. Možno využiť aj na zníženie pH záhradnej pôdy, v stavebníctve sa používa ako hydroizolačný prostriedok a urýchľovač do betónu.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E520 niekedy vyskytuje:

  • pivo
  • nakladaná zelenina
  • kandizované ovocie

Je E520 zdravé?

Hliník inhibuje vstrebávanie vitamínov B. Vo vysokých koncentráciách môže tiež ovplyvniť funkciu pečene. Pri použití síranu hlinitého v potravinách sú však koncentrácie príliš nízke.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E520 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.