Prečo sa síran amónny používa do múky (E517) a škodí nejako nášmu zdraviu?

Síran amónny (E517) je biela anorganická soľ bez zápachu, ktorá v potravinárstve funguje ako stabilizátor, pufer a kypriaca látka. Zlepšuje kvalitu múky a pomáha droždie vykysnúť. Kontroluje pH múky a pečených výrobkov.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E517 – Síran amónny:
V SR povolené.
Ide o kypriacu látku.
Odporúčame.

Výroba E517

Síran amónny je prírodný minerál, ktorý sa pripravuje z amónnych solí a kyseliny sírovej.

Na čo sa používa síran amónny?

E517 sa okrem v potravinárstve používa aj ako pôdne hnojivo. V pôde sa amónny ión uvoľňuje a tvorí malé množstvo kyseliny, čím sa znižuje pH v pôde a zároveň prispieva potrebný dusík pre rast rastlín. Používa sa tiež ako poľnohospodársky postrekový adjuvans pre vo vode rozpustné insekticídy, herbicídy a fungicídy.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E517 niekedy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • cukrárske výrobky

Je E517 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky síranu amónneho.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E517 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii aj na Novom Zélande povolené.