Chlorid vápenatý (E509) nájdeme v pive, vo vode alebo kyslých uhorkách! Zistite prečo

Chlorid vápenatý je anorganická zložka vyrobená z vápnika a chloridových prvkov. Využitie nájdeme ako v bežnom živote, tak v potravinárstve, kde sa používa ako stužovač .

Hlavné dôležité body o E 509 – chlorid vápenatý

Je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E509

Komerčný chlorid vápenatý sa syntetizuje cez Solvayov proces, v ktorom prebieha reakcia medzi chloridom sodným s uhličitanom vápenatým a amoniakom ako katalyzátorom.

Čistením prirodzene sa vyskytujúcich soľaniek (ako sú soľné jazerá) odstránením horčíka pridaním a vyzrážaním chloridu sodného.

Vzniká biely prášok alebo granule, bez zápachu. Dodáva sa vo forme prášku/peliet/vločiek/granúl alebo roztoku v závislosti od požiadaviek aplikácie.

Kde sa chlorid vápenatý (E 509) používa?

Všeobecne sa používa hlavne ako stužovadlo, proti spekavé činidlo, moridlo, konzervačné činidlo, stabilizátor, absorbér vlhkosti a soľ s nízkym obsahom sodíka pri spracovaní potravín.

Jeho hlavné aplikácie sú v balenej vode, výrobe syrov, varení piva, konzervovanom ovocí a zelenine a tak ďalej.

Balená voda – dodáva čistenej vode chuť čistú, sladkú aj slanú, ktorá po destilácii chutí ploche a vyrovnáva elektrolyty vo vašom tele, a preto sa vyhnite nadmernej hydratácii.

Syr – zvyšuje aktivitu syridla, urýchľuje koaguláciu a zvyšuje pevnosť tvarohu tým, že mierne zvyšuje kyslosť mlieka a reaguje s bielkovinami, aby držali pohromade.

Pivo – znižuje pH, predchádza sa nedostatku minerálov a zlepšujte tvrdosť pivnej vody, odstraňuje fosfát a oxalát atď.

Konkrétne potraviny

  • Albert – Od mäsiara klobásky s goudou
  • Znojmia – Kyslé uhorky
  • Napoly Blue – syr s modrou plesňou

Je E509 zdravé?

Po štúdiách genotoxicity, karcinogenity a ďalších výskumoch nedošiel EFSA k záveru, že by sa chlorid vápenatý spôsoboval niektoré zdravotné komplikácie, ako potravinárska prídavná látka.

Jeho použitie je uvedené v „Skupine I“ s maximálnou úrovňou a nie je určená horná hranica.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Nemá takmer žiadne vedľajšie účinky a bezpečnosť bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).