Sušienky a hasiaci prístroj majú spoločnú zložku, ktorou je hydrogénuhličitan sodný E500(ii)! Ako funguje?

Hydrogénuhličitan sodný s označením E500(ii) patrí do rodiny uhličitanov sodných. Využíva sa preto podobne ako ostatné látky v tejto oblasti.

Jeho použitie je však veľmi široké a presahuje potravinársky priemysel. S hydrouhličitanom sodným sa stretnete aj v zdravotníctve. Používa sa do liekov na pálenie záhy, pretože dokáže znížiť kyslosť a upraviť pH svojho prostredia.

V potravinárstve sa tiež používa ako regulátor kyslosti pri výrobe potravín všetkého druhu.

Hlavné dôležité body o E500(ii) – hydrogénuhličitan sodný:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E500(ii)

Hydrogénuhličitan sodný sa získava chemickou reakciou z chloridu sodného a amoniaku. Táto metóda sa nazýva Solvayov proces.

Na čo sa používa hydrogénuhličitan sodný?

Hydrogénuhličitan sodný je základnou súčasťou jedlej sódy a kypriaceho prášku.

Okrem toho sa ale používa aj v ďalších produktoch. Patria medzi ne karamelová poleva, instantné palacinky, sušienky Ritz, KitKat, zmrzlina Häagen-Dass, tortilly, koláče, torty, sušienky všetkého druhu alebo sladké tyčinky pre deti.

Je E500(ii) zdravý?

Všeobecne je látka považovaná za bezpečnú do potravín. Pri veľkom množstve môže predstavovať zdravotné riziko, ale v takom množstve sa v potravinách nikdy neobjavuje.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) sa hydrogénuhličitan sodný pridáva do všetkých potravín bez výnimky. Zákon neupravuje ani použitie v detskej výžive, takže sa jedná o skutočne bezpečnú látku.

V Spojených štátoch je používanie látky povolené.

V Austrálii a na Novom Zélande je použitie E500(ii) v potravinárstve zakázané.