Chlieb aj margarín v sebe skrývajú rovnaké emulgátory menom etoxylované mono a di glyceridy (E488). Prečo sa pri výrobe používajú?

Etoxylované mono a di glyceridy (E488) sú tiež známe ako EMG, EDG alebo PEG 20 mono- a diglyceridy.

Ide o neiónové emulgátory, ktoré sa používajú hlavne v pekárskom priemysle.

Hlavné dôležité body o E488 – etoxylované mono a di glyceridy:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E488

Látka sa vyrába synteticky z glycerolesterov kyseliny stearovej a palmitovej.

Pri výrobe sa môže niekedy použiť aj živočíšny tuk, a preto tento emulgátor nie je vhodný pre vegánov.

Na čo sa používa etoxylované mono a di glyceridy?

EMG sa používajú pri výrobe chleba a ďalších druhov pečiva, pretože zvyšujú vzdušnosť cesta pri miešaní.

Okrem toho túto látku výrobcovia používajú aj do margarínu (Rama, Promienna Gold), do dezertov, pudingov, arašidového masla, náhradiek masla alebo smotany. Nájsť ju môžete aj v samotných tortách alebo v polevách z rastlinného oleja.

Je E488 zdravý?

Pri testoch na zvieratách sa neobjavili žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Z tohto dôvodu je látka považovaná za úplne bezpečnú.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) sa etoxylované mono a di glyceridy nesmú používať ako prídavná látka do potravín.

V Spojených štátoch bola označená ja GRAS a pri výrobe potravín sa bežne používa.