Na čo sa v potravinárstve používa stearyltartarát (E483)?

Stearyltartarát (E483) alebo tiež vinán stearylu či stearylpalmityltartarát je krémovo sfarbená mastná hmota, ktorá sa v potravinárstve používa ako látka zlepšujúca múku.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže pôvod kyseliny stearovej môže byť ako rastlinný alebo živočíšny tuk, neodporúčame užívanie stearyltartarátu vegánom.

Hlavné dôležité body o E483 – Stearyltartarát:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o látku zlepšujúcu múku.
Odporúčame.

Výroba E483

Stearyltartarát sa vyrába zmiešaním kyseliny stearovej a kyseliny vínnej.

Na čo sa používa stearyltartarát?

Stearyltartarát sa v potravinárstve používa ako emulgátor a látka zlepšujúca múku.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E483 niekedy vyskytuje:

  • pekárenské produkty

Je E483 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky stearyltartarátu. Kyselina vínna aj kyselina stearová sú normálnymi produktmi ľudského metabolizmu.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie stearyltartarátu ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ aj USA povolené, v Austrálii a na Novom Zélande však nie.