Americké pečivo často obsahuje dioktylsulfosukcinát sodný (E480). Kde sa ešte používa?

Dioktylsulfosukcinát sodný (E480) je emulgátor v podobe bielej pevnej látky s horkou chuťou.

V potravinárstve ho výrobcovia používať môžu, ale rozhodne nie v Európe. Navyše sa ani príliš nepoužíva. Oveľa lepšie je pre farmaceutický a poľnohospodársky priemysel.

Hlavné dôležité body o E480 – dioktylsulfosukcinát sodný:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.

Výroba E480

Emulgátor sa vyrába syntetickým postupom. Využíva sa na to oktán s anhydridom kyseliny maleínovej a hydrogensiričitan sodný.

Na čo sa používa dioktylsulfosukcinát sodný?

Najčastejšie sa E480 používa v pekárenských produktoch. Rovnako tak sa nachádza v žuvačkách, kakau, majonézach, margaríne alebo instantných polievkach.

Väčšinou sa ale táto látka v potravinárskom priemysle nepoužíva. Oveľa častejšie použitie sa teší vo farmaceutickom priemysle, kde sa využíva ako preháňadlo av poľnohospodárstve sa môže používať ako pesticíd.

Je E480 zdravý?

Tento emulgátor má bohužiaľ pomerne dosť vedľajších účinkov. Často dochádza aj k vážnym alergickým reakciám u detí i dospelých. Navyše sa pri testoch objavili u dobrovoľníkov aj bolesti brucha, hnačka alebo kŕče.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie dioktylsufosukcinátu sodného v potravinárskom priemysle zakázané.

V Spojených štátoch je použitie tejto látky povolené.