Laktylované estery glycerolu a propandiolu (E478) sa takmer nepoužívajú. Na čo sú dobré?

Laktylované estery glycerolu a propandiolu (E478) sú zlúčeninou, ktorá sa v potravinárstve používa hneď niekoľkými spôsobmi.

Použitie tejto látky je úplne bezpečné, ale v Európe sa potraviny s touto prídavnou látkou nevyrábajú. Kde môžete E478 stretnúť?

Hlavné dôležité body o E478 – laktylované estery glycerolu a propandiolu:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E478

Laktylované estery glycerolu a propandiolu sú zmesou kyseliny mliečnej, glycerolu, propandiolu a prírodných tukov v stuženej forme.

Tuky sú väčšinou rastlinného pôvodu, ale použitie živočíšneho tuku nie je vylúčené. Z tohto dôvodu by sa mali vegáni tejto potravinovej prídavnej látke vyhýbať.

Na čo sa používajú laktylované estery glycerolu a propandiolu?

Laktylované estery glycerolu a propandiolu sa používajú ako stabilizátory, zvlhčujúce látky a emulgátory pri výrobe pekárenských výrobkov, náhradiek mlieka alebo v polevách.

Je E478 zdravý?

Pri testovaní tejto látky na zvieratách aj ľuďoch sa neobjavili žiadne vedľajšie účinky v prípade použitia bežného množstva. Nemusíte sa preto konzumácie tejto látky obávať.

Vo vysokých koncentráciách sa môže objaviť ekzém. Také množstvo v potravinách ale nenájdete.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie tejto látky v potravinárskom priemysle zakázané.

V Spojených štátoch sa bežne používa a je považovaná na úplne bezpečnú látku do potravín a nápojov.