Sacharoglyceridy (E474) – emulgátory prírodného pôvodu, v akých potravinách ich nájdeme?

Sacharoglyceridy sú v rôznych podobách sa vyskytujúce látky rozpustné v tukoch aj vo vode. Môžu mať podobu jemných práškov, gélov, alebo mierne tuhé látky.

Hlavné dôležité body o E474 – sacharoglyceridoch:
Sú to prírodné látky
Použitie v SR je povolené
Nie sú vhodné pre deti
Sú to alergény

Výroba E474

Sacharoglyceridy sú vyrábané z cukru a tukov alebo potravinových olejov alebo presnejšie mono-, di- a sacharózových triestrov s mastnými kyselinami a mono-, di- a triglyceridy zvyškami tukov a olejov.

Mastné kyseliny sú často pôvodu rastlinného, ale zvierací pôvod nie je vylúčený, vrátane bravčového mäsa. Ten rastlinný zahŕňa celý rad rastlín, ktoré produkujú olej, ako je sója, repka a kukurica, veľmi pravdepodobne geneticky modifikovaná.

Na čo sa používajú sacharoglyceridy?

Sacharoglyceridy sa používajú v potravinárskom priemysle, farmaceutickom, a tiež napríklad v kozmetike.

  • V potravinárstve sa používajú ako emulgátory. Medzi týmito potravinami sú ochutené mliečne výrobky, zmrzlina, diétna strava, niektoré transformované mäsá, cukrovinky, žuvačky, pečivo, omáčky, polievky a vývary, ochutené nápoje, jablkový mušt, niektoré druhy alkoholu a osviežujúce nápoje bez alkoholu.
  • Používajú sa tiež na povrchové ošetrenie čerstvého ovocia
  • Vo farmaceutickom priemysle na rôzne masti a krémy
  • V kozmetike na krémy a čistiace emulzie

Sú sacharoglyceridy zdravé?

Sacharoglyceridy odvodené od mastných kyselín sú často uvádzané bez známeho nebezpečenstva. Môžu sa dostaviť preháňavé účinky a iné poruchy trávenia, pokiaľ sú požívané vo veľkom množstve.

Táto prísada podľa Medzinárodného strediska pre výskum rakoviny (CIR) môže obsahovať zvyšky acetaldehydu, možné karcinogénne látky (skupina 2B), alebo dokonca byť určitým karcinogénom (skupina 1), ak je spotrebovaná s alkoholom.

Rovnako ako u mnohých iných emulgátorov, rôzne štúdie vykonávané na myšiach naznačujú, že spotreba tohto typu aditív by mohla spôsobiť zvýšenie priepustnosti črevnej bariéry, a tak podporovať chronické zápalové ochorenia čreva, zvýšenú adipozitu (metabolický syndróm), a vývoj cukrovky. Tieto prísady by tiež mohli narušiť rovnováhu črevnej flóry a podporovať autoimunitné reakcie. Chronický črevný zápal spôsobený týmito emulgátormi by mohol podporiť výskyt rakoviny hrubého čreva.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii je použitie E474 povolené, inak tomu je v USA a Austrálii, kde sú sacharoglyceridy v potravinách zakázané.