Čo je beta-cyklodextrín (E459) a na čo sa používa?

Beta-cyklodextrín (E459) alebo cykloamyláza funguje v potravinárstve ako emulgátor, nosič a zvýrazňovač chuti. Jedná sa o bielu alebo takmer bielu kryštalickú pevnú látku takmer bez zápachu, mierne sladkej chuti.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E459 – Beta-cyklodextrín:
V SR povolené.
Ide o emulgátor.
Odporúčame 3/5.

Výroba E459

Cyklodextríny sa vyrábajú zo škrobu enzymatickou premenou.

Na čo sa používa beta-cyklodextrín?

V potravinárstve E459 funguje predovšetkým ako emulgátor, čo znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zostali premiešané dohromady a vytvorili emulziu a tiež ako zvýrazňovač chuti. Ďalej sa používa v potravinárskom, farmaceutickom, lekárenskom a chemickom priemysle, ale aj v poľnohospodárstve a environmentálnom inžinierstve.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E459 niekedy vyskytuje:

  • majonéza
  • dezerty
  • sladkosti
  • raňajkové cereálie
  • žuvačky
  • želatína
  • pudingy
  • ochutené kávy a čaje
  • tavené syry
  • krekry
  • práškové nápoje
  • čipsy

Je E459 zdravé?

Beta-cyklodextrín nemá žiadne preukázané vedľajšie účinky.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie beta-cyklodextrínu ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.