Acetát izobutyrát sacharózy (E444) pijeme spoločne s väčšinou obľúbených limonád. Je jeho konzumácia bezpečná?

Acetát izobutyrát sacharózy je substancia používaná predovšetkým ako emulgátor a stabilizátor v ochutených nealkoholických nápojoch.

Môžete sa stretnúť aj s názvami izobutyrát octanu sacharózy, octanizomáselnan sacharózy či skratkou SAIB.

Vyrába sa synteticky esterifikáciou sacharózy s kyselinou octovou a izobutánovou.

Má formu svetlo žltej viskóznej kvapaliny.

Molekulárny vzorec E444 je C40H62O19 .

Hlavné dôležité body o E444 – acetáte izobutyrátu sacharózy:

Je to stabilizátor a emulgátor .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené

Kde sa acetát izobutyrát sacharózy používa?

Acetát izobutyrát sacharózy slúži najmä ako stabilizátor nápojov, najčastejšie sýtených nealkoholických nápojov, energetických drinkov a ochutených vôd. Upravuje ich hustotu a spôsobuje v nich tiež žiaduce zakalenie.

  • Schweppes bitter lemon
  • Moštenický sirup s príchuťou mandarínka

Je E444 zdravé?

S konzumáciou acetátu izobutyrátu sacharózy nie sú spájané žiadne nežiaduce účinky, ide o látku schválenú Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) i americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Množstvo použitého acetátu izobutyrátu sacharózy by nemalo prekročiť 300 mg na 1 kilogram hotového nápoja.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Zatiaľ čo v Európskej únii je použitie SAIB obmedzené iba na ochutené nealkoholické nápoje na báze vody, v niektorých iných krajinách, napríklad USA, sa môže pridávať aj do niektorých potravín, najmä omáčok a horčic.