S pektínom (E 440) sa stretol každý, kto niekedy ochutnal marmeládu! Zistite, ako sa získava

Pektín, prírodný polysacharid bežne používaný ako želírujúce činidlo, zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.

Pektín sa prirodzene vyskytuje v rastlinách a možno ho nájsť aj v bunkových stenách väčšiny zeleniny a ovocia.

Hlavné dôležité body o E 440 – pektín

Je prírodného pôvodu a získava sa z jablčných výliskov a citrusovej kôry

Je vhodná pre deti

Nie je to bežný alergén

Táto zložka je vegánska aj bezlepková

Výroba E 440

Vo veľkovýrobe sa najčastejšie získava z jablčných výliskov a citrusovej kôry.

Kde sa pektín (E 440) používa?

Používa sa ako želírujúce činidlo pri konzervovaní džemov a želé; funguje aj ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor v ovocných šťavách, pečive, cukroví a mliečnych výrobkoch.

Dá sa kombinovať s inými zahusťovadlami, ako je želatína, karubová guma, modifikovaný potravinársky škrob, agar agar, guarová guma a arabská guma.

Nájdeme ho predovšetkým v džemoch, želé, lekvároch a marmeládach, kde zlepšuje jemnosť, skracuje dobu varenia, poskytuje dobrú konzistenciu a zlepšuje textúru a farbu a predlžuje trvanlivosť.

Jeho vlastnosťou je aj uvoľňovanie chuti, stabilizuje ostatné zložky a poskytuje viskozitu ovocným šťavám alebo ovocným nápojom.

Vďaka emulgačnému účinku sa pridáva do zmrzliny, ktorú zjemňuje.

Konkrétne potraviny

  • Hollandia – jogurtové smoothie
  • Tatra – Maškrtni si tvarohový mix
  • St. Dalfour Freres – ovocná jahodová nátierka

Je E440 zdravé?

Neboli zistené žiadne vedľajšie účinky, spojené s jeho konzumáciou.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

U tohto zahusťovadla neboli zistené žiadne vedľajšie účinky a jeho bezpečnosť bola schválená ako v USA, tak v EÚ.