Prečítajte si viac o E 433 s nevysloviteľným názvom, ktorý sa skrátil na polysorbát!

Polyoxyetylénsorbitanmonooleát alebo polysorbát je emulgátor bežne používaný v potravinách a kozmetike predovšetkým vďaka svojej schopnosti miešať vodu ingrediencie na báze aj oleje dobre dohromady.

Hlavné dôležité body o E 433 – polyoxyetylénsorbitanmonooleát

Nie je prírodného pôvodu , pretože je vyrobený z chemickej syntézy

Nie je vhodný pre deti

Je to alergén , ktorý u niektorých jedincov môže spôsobiť alergickú reakciu

Táto zložka je vegánska (ak sa pri jej výrobe používajú rastlinné oleje , niekedy sa používajú živočíšne, potom by sa jej vegetariáni mali vyhýbať)

Je bezlepkov ý

Výroba E433

Polysorbáty sa vyrábajú reakciou sorbitolu, špecifickej mastnej kyseliny (kyseliny olejovej), a etylénoxidu.

Vznikne viskózna, citrónovo až jantárovo sfarbená olejovitá kvapalina.

Kde sa polysorbát (E 433) používa?

Polysorbát je emulgátor a stabilizátor, ktorý mieša dve alebo viac nekompatibilných zložiek, obvykle olej a vodu. Bežne sa používa v potravinárstve a kozmetike.

Najbežnejšie použitie v potravinárstve sú v zmrzline, uhorkách, vitamínoch a omáčkach.

Zmrzlina – poskytuje krémovú textúru, veľmi dobre drží tuk a vodu pohromade, zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov

Omáčky – maslo a voda sa neoddeľujú a zanecháva ingrediencie v omáčke rovnomerne rozložené

Konkrétne produkty

  • Emco – čokoláda originálna
  • Podtatranská drôdina – hydinové labužnícke párky

Je E433 zdravé?

Môžeme sa ale stretnúť aj s niektorými vedľajšími účinkami ako sú narušenie bariéry medzi krvnými cievami mozgu a bunkami a ďalšími zložkami, ktoré tvoria mozgové tkanivo (ale to iba pri vysokej dávke). Táto praktika sa bežne používa v medicíne.

Je tiež klasifikovaný ako možný karcinogén, ale jeho konzumácia je bezpečná, pretože jeho množstvo v potravinách je stanovené na veľmi nízku hodnotu.

Je to tiež alergén, ktorý môže spôsobiť anafylaxiu, žihľavku a dermatitídu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Polysorbát je bezpečnou potravinárskou prísadou, ktorá bola schválená americkým aj európskym úradom pre kontrolu potravín.