Polyoxyetylénsorbitanmonolaurát, aditívum s ťažko vysloviteľným menom, ktoré nájdeme predovšetkým v trvanlivom pečive

Polyoxyetylénsorbitánmonolaurát, známy tiež pod jednoduchším označením polysorbát 20 alebo tween 20, je synteticky vyrábaná látka používaná v potravinárskom a kozmetickom priemysle.

Ide o hydrofilnú neiónovú povrchovo aktívnu látku, ktorá pôsobí ako emulgátor a stabilizátor.

Vyrába sa synteticky reakciou medzi sorbitolom, kyselinou laurovou a etylénoxidom. Číslo 20 znamená celkový počet oxyetylénových skupín.

Má formu čírej, žltej až žltozelenej viskóznej kvapaliny.

Molekulárny vzorec E432 je C58H114O26 .

Hlavné dôležité body o E432 – polysorbáte 20:

Je to stabilizátor a emulgátor .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti.
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa používa polyoxyetylénsorbitánmonolaurát?

Polyoxyetylénsorbitanmonolaurát sa používa najmä v pekárenských výrobkoch, zlepšuje kvalitu cesta a zabraňuje starnutiu pečiva.

Okrem toho sa polysorbát 20 používa tiež na stabilizáciu použitých surovín v rozmanitých krémoch, polevách, omáčkach, zmrzlinách, náhradách mlieka a smotany, cukrovinkách či stužených tukoch.

  • Rama krémová na varenie
  • Ovocné žuvacie cukríky Nimm2 soft Fizzy
  • Orion Nugátová bonboniéra

Polysorbát 20 funguje ako emulgátor a povrchovo aktívna látka v kozmetických prípravkoch a prípravkoch na starostlivosť o pleť. Pôsobí v nich aj ako modifikátor viskozity, dispergačné činidlo a stabilizátor, ktorý pomáha zmiešať olej a vodu. Využitie má tiež v priemysle farmaceutickom.

Je E432 zdravé?

Polyoxyetylénsorbitánmonolaurát je všeobecne považovaný za bezpečnú látku, ktorej používanie v potravinárskom priemysle bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Napriek tomu, že nežiaduce účinky konzumácie polysorbátu 20 nie sú známe, došlo v roku 2018 k prehodnoteniu odporúčanej dennej dávky polysorbátu 20, nemala by prekročiť 25 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie polyoxyetylénsorbitanmonolaurátu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii i ďalších krajinách sveta.