Názov glycerol v sebe spája dve jeho vlastnosti, sladkú chuť a viskozitu. Ako sa to využíva v potravinárskom priemysle?

Glycerol alebo tiež glycerín je cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje vo fermentovaných potravinách a nápojoch.

Vyrába sa aj priemyselne hydrolýzou rastlinných či živočíšnych olejov, získava sa tiež ako vedľajší produkt pri výrobe mydiel.

Má podobu bezfarebnej viskóznej kvapaliny bez zápachu.

Vzhľadom na svoju sladkú chuť sa používa ako náhrada cukru a ako zvlhčujúca látka chrániaca potraviny pred vysušením.

Molekulárny vzorec E422 je C3H8O3 .

Hlavné dôležité body o E422 – glycerole:

Je to zahusťovadlo a zvlhčujúca látka .
Ide o prírodnú látku , ale na priemyselné použitie sa vyrába synteticky .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa glycerol používa?

Vďaka svojim všestranným vlastnostiam ako zvlhčujúca látka, sladidlo a zahusťovadlo sa glycerol používa v širokej škále potravín a nápojov, vrátane výživových a energetických tyčiniek, pekárenských výrobkov, poliev na torty, mäkkých cukríkov, žuvačiek, korenia, diétnych potravín či sušeného ovocia.

Glycerol je súčasťou procesu výroby mnohých druhov mäsových výrobkov a syrov, používa sa na ošetrenie povrchu. Vytvára na nich povrchový film.

Vyskytuje sa tiež vo fermentovaných potravinách a nápojoch, ako je pivo, med, ocot, víno či vínny ocot.

  • Crip Crop Proteínová tyčinka, Corny cereálna tyčinka
  • Cukríky Cukríky, Marschmallows
  • Bebe sušienky
  • Žuvačky Artic
  • Čakankový sirup
  • Sladidlo zo stévie
  • Čokoládová tyčinka Bounty, Margot
  • Odkolok Mazenec, Bábovka

S glycerolom sa stretneme aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle, je súčasťou čapíkov na zmiernenie zápchy, hydratačných krémov i zubných pást.

Je E422 zdravé?

Používanie glycerolu v potravinárskom priemysle je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Vzhľadom na skutočnosť, že nezvyšuje hladinu inzulínu, je vhodný aj ako náhradné sladidlo pre diabetikov.

Konzumácia väčšieho množstva môže u citlivejších osôb a tiež u diabetikov vyvolať nevoľnosť, zvracanie, hnačky, bolesti hlavy a dehydratáciu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie glycerolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.