Vďaka sorbitolu (E420) sú mnohé cukrovinky menej kalorické, napriek tomu si na jeho konzumáciu oplatí dať pozor. Čím nás môže potrápiť?

Sorbitol, niekedy označovaný aj ako sorbit alebo sorbol, je cukrový alkohol, ktorý obsahuje o tretinu menej kalórií ako bežný cukor a má polovičnú sladivosť.

Prirodzene sa vyskytuje v bobuľovinách a niektorých ďalších druhoch ovocia, komerčne sa vyrába hydrogenáciou glukózy.

V potravinárstve sa s ním stretávame nielen ako s náhradným sladidlom pre diabetikov, obsahuje ho aj mnoho bežných výrobkov, v ktorých plní množstvo funkcií.

Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť gastrointestinálne problémy.

Molekulárny vzorec E420 je C6H14O6 .

Hlavné dôležité body o E420 – sorbitole:

Je to sladidlo, emulgátor, sekvestrant, zahusťovadlo a zvlhčujúca látka .
Ide o prírodnú látku , ale na priemyselné použitie sa vyrába synteticky.
Nie je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa sorbitol používa?

Táto látka sa najčastejšie pridáva do rozmanitých sladidiel, cukroviniek a sladkostí, ako sú cukríky, žuvačky alebo múčniky. Často ho nájdeme aj v sirupoch, zmrzlinách a nízkokalorických výrobkoch.

Vzhľadom na schopnosť sorbitolu zabraňovať reakciám prítomných iónov kovov s ďalšími látkami pomáha predchádzať strate farby a textúry aj zažlteniu mnohých potravín.

V pekárskych aj mäsových výrobkoch tiež zabraňuje vysúšaniu.

  • Tyčinka Nesquik, Marcipán, Banániky v čokoláde, Cukríky Tic tac, Toffifee
  • Tortový korpus, Mramorovaná bábovka
  • Žuvačky Orbit, Winterfresh, Mentos
  • Multivitamínové šumivé tablety
  • Kapucín Rastlinná šľahačka

Okrem potravinárskeho priemyslu sa s ním stretneme aj v zubných pastách či ústnych vodách.

Je E420 zdravé?

Použitie sorbitolu ako potravinárskej prídavnej látky je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Sorbitol sa vstrebáva pomaly a vedie iba k malému a nevýznamnému zvýšeniu koncentrácie glukózy v krvi, z tohto dôvodu je tak vhodný aj pre diabetikov.

Ide o nekariogénne sladidlo, ktoré nepodporuje vznik zubného kazu. Cukorné alkoholy sú pomaly metabolizované baktériami v ústach a produkujú menej kyselín. Práve kyselina následne vytvorí zubný povlak a zvýši riziko vzniku zubného kazu.

Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť žalúdočné a črevné problémy, vrátane plynatosti, nadúvania a hnačky. To môže spôsobovať problémy najmä u malých detí.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie sorbitolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii, Kanade, Japonsku a ďalších krajinách sveta.