Guma Euchema, potravinové aditívum pochádzajúce z morských rias, ktoré nájdeme v šunke a ďalších údeninách

Guma Euchema, označovaná tiež ako karagenan s obsahom celulózy, je prírodný polysacharid s multifunkčným využitím v rade potravinárskych výrobkov.

Získava sa z niektorých druhov červených morských rias, najmä Eucheuma spinosus alebo Eucheuma cottonii.

Svojimi vlastnosťami sa podobá karagénánu, ale má oveľa vyšší obsah nerozpustnej rastlinnej celulózy.

Hlavné dôležité body o E407a – gume Euchema

Je to stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa guma Euchema používa?

Vzhľadom na svoje želírujúce a zahusťovacie vlastnosti sa guma Euchema pridáva do rozmanitých mäsových výrobkov, najmä údenín.

Nájdeme ju ale aj v mliečnych výrobkoch či cukrovinkách.

  • Beskydské údeniny Chodura Medová šunka výberová, Bohemia šunka
  • Kostolecké údeniny Poctivá šunka od kosti
  • Vocielka Bravčová šunka výberová, Kladenská pečienka
  • Hamé Pražská šunka, Pomazánka s paradajkami a oreganom
  • Pikok Výberová bravčová šunka, Moravské údené mäso, Údené stehno
  • Vodňanská hydina Kuracie stehná údené
  • Nestlé Nesquik kakaová a vanilková zmrzlina
  • Gervais original Syr s cesnakom a bylinkami

Je E407a zdravé?

Použitie gumy Euchema v potravinárskom priemysle je všeobecne považované za bezpečné, s konzumáciou nie sú spájané nežiaduce účinky. Táto potravinárska prídavná látka je schválená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť gastrointestinálne problémy, výnimočne aj alergickú reakciu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie gumy Euchema potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.