O karagénane (E407) ste možno nepočuli, ale určite ste ho konzumovali. V akých bežných potravinách ho nájdeme?

Karagenan alebo karagén, prípadne tiež gelosa z írskeho machu, je podobne ako agar prírodný polysacharid, ktorý sa v potravinárskom priemysle sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka.

Získava sa z niektorých druhov červených morských rias rastúcich pozdĺž skalnatých pobreží Írska, Anglicka, Francúzska či Španielska, najčastejšie z puchratky kučeravé, ktoré sa prezýva írsky mach.

Potravinársky karagenan sa obvykle riedi cukrami a mieša s inými potravinárskymi hydrokoloidmi a soľami, aby sa dosiahli rôzne želírovacie alebo zahusťovacie vlastnosti.

Hlavné dôležité body o E407 – karagéne :

Je to stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Ide o prírodnú látku.
Je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa karagenan používa?

Karagén sa využíva v celom rade potravinárskych výrobkov. Veľmi často sa pridáva do mäsových výrobkov, ako je šunka, klobásy, lunchmeat a mäsové konzervy.

Ďalším bežným použitím karagénu sú mliečne výrobky, od syrov cez smotanu, šľahačku, zmrzlinu až po čokoládové mlieka, a tiež pekárske výrobky, v ktorých sa využíva predovšetkým jeho schopnosť zväčšovať objem a zlepšovať vzhľad cesta.

V neposlednom rade ho ale nájdeme aj v rade cukroviniek, marmeládach, nealkoholických nápojoch, polievkach i detskej výžive.

  • Kostolecké údeniny Rio-Ebro saláma, Moravské údené, Šunka pre deti, Anglická slanina
  • Bravčové vo vlastnej šťave, Hovädzie mäso vo vlastnej šťave
  • Hamé Pasta z údeného mäsa
  • Pikok Babiččina bravčová paštéta
  • Madeta Smotana na šľahanie, Madetka tavený smotanový syr
  • Olma 12% smotana, Smotana na šľahanie

Karagenan sa pridáva tiež do krmív pre domácich miláčikov či kozmetických produktov, napríklad zubných pást a krémov.

Je E407 zdravé?

Použitie karagénu v potravinárskom priemysle je považované za bezpečné, s jeho konzumáciou všeobecne nie sú spájané nežiaduce účinky. Ide o látku schválenú Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Výnimočne sa u citlivých jedincov môže pri nadmernej konzumácii objaviť alergická reakcia alebo črevné problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie karagenánu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta