Alginát amónny (E403) nájdeme v jogurte, zmrzline aj koláči. Prečo sa do nich pridáva?

Alginát alebo alginan amónny je amónna soľ kyseliny alginovej získavanej z hnedých morských rias.

Na použitie v potravinárstve sa vyrába synteticky reakciou amoniakového plynu s touto kyselinou.

Podobne ako ostatné algináty je aj alginát amónny multifunkčnou potravinárskou prídavnou látkou.

Nájdeme ho najmä v mrazených výrobkoch, marmeládach a krémoch.

Molekulárny vzorec E403 je [C 12 H 14 O 12 (NH 4 ) 2 ] n .

Hlavné dôležité body o E403 – algináte amónnom:

Je to stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka .
Nie je to prírodná látka.
Je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa alginát amónny používa?

Alginát amónny sa vďaka svojim stabilizačným a zahusťovacím vlastnostiam pridáva do mrazených aj nemrazených výrobkov, najmä na báze mlieka. Nájdeme ho tak napríklad v zmrzlinách, jogurtoch, krémoch, pudingoch či omáčkach.

Okrem toho sa s ním ale stretneme aj v marmeládach či polevách na cukrovinky a pekárske výrobky.

Je E403 zdravé?

S konzumáciou alginátu sodného všeobecne nie sú spájané nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Používanie v potravinárstve tak bolo schválené tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V prípade dlhodobej nadmernej konzumácie môže zhoršiť vstrebávanie niektorých živín.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie alginátu amónneho v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.