Priemyselne vyrábané koláče či buchty sú na prvý pohľad veľmi lákavé. Jedným z éčok, ktorému za to vďačí, je alginát draselný (E402)

Alginát alebo tiež alginan draselný je z chemického hľadiska sodná soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých morských rias.

Komerčne sa vyrába reakciou hydroxidu draselného s kyselinou alginovou.

V potravinárskom priemysle sa táto látka využíva ako emulgátor, zahusťovadlo, stabilizátor a želírujúca látka.

Stretneme sa s ním najmä v zmrzlinách, pudingoch a ďalších druhoch dezertov.

Molekulárny vzorec E402 je (C 6 H 7 KO 6 )n.

Hlavné dôležité body o E402 – algináte draselnom:

Je to stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka .
Nie je to prírodná látka.
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa alginát draselný používa?

Vzhľadom na svoje vlastnosti sa alginát draselný používa najmä na výrobu tepelne stabilných gélov a na dodávanie viskozity mnohým výrobkom na báze mlieka, ako sú jogurty, pudingy či zmrzliny, ďalej v majonézach a dresingoch.

Ďalšou oblasťou využitia sú pekárske výrobky, kde sa používa na potieranie sladkého pečiva.

  • Perkins Majonelka

Je E402 zdravé?

Používanie alginátu draselného v potravinárskom priemysle je všeobecne považované za bezpečné, a bolo tak schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V prípade nadmernej konzumácie môže mať preháňavé účinky a zhoršiť vstrebávanie niektorých živín.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie alginátu draselného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.