Čo je kyselina tiodipropiónová (E388) a kde je všade zakázaná?

Kyselina thiodipropionová (E388) je dikarboxylová kyselina, ktorá sa používa predovšetkým ako antioxidant v kozmetických a potravinárskych výrobkoch.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni. U vegánov a vegetariánov však spôsobuje znižovanie prisvojiteľnosti železa z rastlinnej potravy.

Hlavné dôležité body o E388 – Kyselina thiodipropiónová:
Nepovolené v SR.
Ide o sekvestrant.
Odporúčame na 3/5.

Výroba E388

Ide o syntetickú zlúčeninu.

Na čo sa používa kyselina tiodipropiónová?

E388 sa používa hlavne do obalov, odkiaľ sa môže dostať aj do potravín.

Je E388 zdravé?

Vedľajšie účinky v miernych koncentráciách nie sú známe.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E388 ako potravinárskej prísady v EÚ je zakázané. V USA je však jeho používanie povolené.