Čo je kyselina jantárová alebo E 363 a kde ju môžeme nájsť?

Kyselina jantárová alebo kyselina butandiová, môže byť použitá ako okysľujúca látka a ochucovadlo v potravinách.

Prírodným zdrojom je predovšetkým jantár (známy je baltský jantár), ktorý vzniká z borovicovej živice. Obsah kyseliny jantárovej sa v jantári pohybuje okolo 3-8%.

Prirodzene sa vyskytuje aj v brokolici, rebarbore, červenej repe, špargle, výťažkoch z čerstvého mäsa, kyslej kapuste a syre.

Rovnako ako kyselina citrónová a kyselina fumarová hrá dôležitú úlohu v metabolických procesoch a môže sa podieľať na čistej syntéze glukózy a mastných kyselín v ľudskom tele.

Hlavné dôležité body o E 363 – kyselina jantárová

Jedná sa o ochucovadlo a okysľujúcu látku

Je prírodný a bežne sa vyskytuje v zelenine, v živici aj mäse

Je vhodná pre deti

Nie je to alergén

Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E363

Originálne sa získavala destiláciou z jantáru. V súčasnej dobe existujú dva výrobné procesy.

Jedným je tradičná chemická syntéza zo surovín získaných z ropy, ďalším je fermentácia na biologickej báze zo sacharidov. Vzniká bezfarebný alebo biely kryštalický prášok alebo granule bez zápachu s kyslou chuťou.

Kde sa kyselina jantárová (E 363) používa?

V potravinárstve ju, možno použiť na reguláciu kyslosti v potravinách a nápojoch, ale v porovnaní s inými kyselinami (kyselina citrónová a kyselina jablčná) nie je tak bežným aditívom v potravinárstve.

Napriek tomu ju môžeme v niektorých produktoch nájsť, a to ako ochutené fermentované mlieko, polievky a vývary.

Najviac prispieva k obnove zdravého metabolizmu a na zmiernenie príznakov menopauzy.

Konkrétne produkty

  • Penny – hovädzí bujón

Je E363 zdravé?

Doteraz neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jej bezpečnosť ako potravinárske prídavné aditívum bolo schválené ako v USA, tak aj v EÚ.