Kde L+- vinan vápenatý (E354) nájdete? Prírodná zložka hroznového vína sa používa ako regulátor kyslosti

L+- vinan vápenatý (E354) je známy aj ako L-vínan vápenatý.

Ide o produkt z vinárskeho priemyslu a prirodzene sa nachádza v mnohých druhoch ovocia. L+- vinan vápenatý je vápenatá soľ, ktorá sa najčastejšie objavuje v zložení hrozna.

V potravinárskom priemysle sa používa ako konzervant a regulátor kyslosti.

Hlavné dôležité body o E354 – L+- vinan vápenatý:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E354

Látka sa prirodzene nachádza v plodoch hroznového vína.

Synteticky možno E354 vyrobiť z kyseliny vínnej, do ktorej sa pridá hydroxid vápenatý.

Na čo sa používa L+- vinan vápenatý?

L+- vinan vápenatý sa používa v širokej palete produktov. Nájsť ho môžete v ovocných konzervách, produktoch z rýb a morských rias, ale aj piškotoch alebo detských sušienkach.

Konzervant a regulátor kyslosti sa používa aj vo farmaceutickom priemysle pri výrobe niektorých liekov.

Je E354 zdravý?

Žiadne zdravotné problémy neboli zaznamenané. Podľa úradov sa jedná o úplne bezpečnú látku.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V prípade používania látky z prirodzeného zdroja nie je používanie v Českej republike a Európskej únii obmedzené.

V Spojených štátoch je použitie látky E354 v potravinárskom priemysle zakázané.