Kyselina metavínna (E353) zabraňuje vzniku vínneho kameňu. V akých ďalších potravinách ju nájdete?

Kyselina metavínna udržuje kyslosť alebo zásaditosť potravín.

Umožňuje, aby voda a oleje zostali zmiešané dohromady a vytvorili emulziu.

Hlavné dôležité body o E353 – kyselina metavínna:

Ide o bezpečnú látku.
Nemá žiadne vedľajšie účinky.
Schválená v EÚ.
V USA je jej používanie zakázané.

Výroba E353

Kyselina metavínna sa priemyselne získava zahrievaním kyseliny vínnej.

Kde sa kyselina metavínna používa?

Primárne sa používa na zabránenie zrážaniu vína . Ďalej ju nájdete napríklad v ovocných šťavách .

Je E353 zdravé?

Kyselinu metavínnu môžeme považovať za bezpečnú, nie sú známe žiadne vedľajšie účinky. Môžu ju konzumovať aj vegetariáni a vegáni.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Kyselina metavínna je schválená ako potravinárska prísada v EÚ. V USA povolená nie je.