Fosfáty amónne (E342) môžete považovať za bezpečné. V slovenských potravinách ich však nenájdete.

Fosfáty amónne sa vyskytujú ako biele kryštály, kryštalický prášok alebo granule. Sú voľne rozpustné vo vode.

Slúži ako regulátor kyslosti, spevňujúci činidlo. Je to tiež látka, ktorá zlepšuje kvalitu pečenia alebo farbu múky.

Hlavné dôležité body o E342 – fosfáty amónne:

Bezpečná látka.
Vhodná pre deti.
Nie je prírodného pôvodu.
Nie je potenciálny alergén.
Zakázaná v EÚ.

Výroba E342

Fosforečnan amónny vzniká reakciou amoniaku s kyselinou fosforečnou.

Kde sa fosfáty amónne používajú?

Táto látka sa pridáva do potravín ako sú:

  • kypriace prášky
  • dezerty
  • syry
  • alkoholické nápoje
  • pekárske výrobky

Je E342 zdravé?

Doteraz neboli zistené žiadne vedľajšie účinky. Iba pri veľkej konzumácii môže dôjsť k zníženiu vápnika v tele.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Táto látka sa nesmie pridávať do potravín v krajinách Európskej únie. Tento dôvod ale neznačí jej škodlivosť. V USA sa táto látka bežne používa.