Monohydrogénfosforečnan draselný nie je len hnojivo. Nájdeme ho aj v prášku do pečiva či vegetariánskych náhradkách mlieka.

Monohydrogénfosforečnan draselný je označenie pre draselnou hydrogenzolou kyseliny fosforečnej.

V potravinárskom priemysle s ním stretneme najmä ako s emulgátorom.

Komerčne sa vyrába pridávaním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečnej.

Má formu bieleho kryštalického prášku.

Molekulárny vzorec E340(ii) je K 2 HPO 4.

Hlavné dôležité body o E340(ii) – monohydrogénfosforečnane draselnom:

Je to emulgátor, regulátor kyslosti a stabilizátor.
Nie je to prírodná látka.
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa monohydrogénfosforečnan draselný používa?

Monohydrogénfosforečnan draselný je súčasťou mnohých rôznych potravín, najmä instantných zmesí, práškov, kaší a náhradiek mlieka. Okrem toho sa s ním stretneme aj v kypriacom prášku do pečiva.

  • Dr.Oetker Krémová náplň vanilková, Šľahačka v prášku
  • Alpro Ryžový nápoj
  • Emco Čokoláda originálny, instantný nápoj
  • Domita Babičkin knedľa
  • Kypriaci prášok bio nebio

Časté je tiež používanie monohydrogénfosforečnanu draselného ako hnojiva.

Je E340(ii) zdravé?

Používanie monodrogénfosforečnanu draselného je v potravinárskom priemysle považované za bezpečné, je schválený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Odporúčaný denný limit by podľa smernice z roku 2019 nemal prekročiť hranicu 40 mg na 1 kg telesnej hmotnosti.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie monohydrogénfosforečnanu draselného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA i ďalších krajinách sveta.