Vinany sodné (E335), neškodné stabilizátory, ktoré nájdeme nielen v marmeládach. Chcete o nich vedieť viac?

Vinany sodné sú sodné soli kyseliny vínnej, čo je prirodzená kyselina prítomná v mnohých druhoch ovocia, najmä hrozno, banány a tamarindy. Vinany sodné sú potom regulátorom kyslosti, sekvestrantom a antioxidantom.

Medzi vínany sodné patria:

  • E335 (i) Vinan sodný
  • E335 (ii) Vinan disodný

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E335 – Vinany sodné:
Je bezpečné.
Ide o stabilizátory.
Odporúčame.

Výroba E335

Vinany sodné sa komečne vyrábajú pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny vínnej.

Na čo sa používajú vínany sodné?

Vinan sodný sa v potravinárstve používa na regulovanie kyslosti alebo zásaditosti potravín, na nadviazanie kovových iónov a na udržanie rovnomerného rozptylu látok v potravinách.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E335:

  • cukrovinky
  • marmelády
  • údeniny
  • margaríny
  • energetické nápoje
  • džúsy
  • vína
  • pečivo
  • žuvačky

Je E335 zdravé?

Vinany sodné nie sú metabolizované v tele, sú teda vylučované močom bez vedľajších účinkov.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E335 je schválené pre použitie ako potravináska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.