Lecitíny (E322) slúžia v potravinárskom priemysle ako emulgátory. V akých potravinách ich nájdeme?

Prídavná látka E322 je čiastočne hydrolyzovaný lecitín.

V potravinárskom priemysle slúži ako emulgátor, napríklad na zjemnenie čokolády.

Termín lecitín označuje skupinu zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v každom živom organizme, pretože sú súčasťou bunkovej steny všetkých buniek.

Hlavné dôležité body o E322 – lecitíny:

Bezpečná látka.
Schválená v EÚ.
Je vhodné pre deti.
Pri veľkom množstve môže byť potenciálnym alergénom.

Výroba E322

V priemyselnej výrobe sa lecitín získava zo sójových bôbov alebo vaječných žĺtkov.

Kde sa lecitíny používajú?

Najčastejšie sa prídavná látka Е322 používa ako emulgátor pri výrobe:

  • margarínu
  • mliečnych výrobkov
  • pekárenských výrobkov
  • čokolády
  • glazúr

Je E322 zdravé?

Lecitín je normálnou zložkou telesných buniek, preto ho telo odbúrava a využíva bez vedľajších účinkov.

Je nevyhnutný na plnohodnotné fungovanie nervového systému a mozgu. Okrem toho telu dodáva vitamíny, minerály a ďalšie živiny.

Pri konzumovaní veľkom množstve môže lecitín vyvolať alergickú reakciu u určitej skupiny alergikov.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Táto prídavná látka je schválená vo všetkých krajinách Európskej únii aj v Spojených štátoch.