Milujete údeniny a mäso? Potom najskôr konzumujete aj erythorban sodný (E 316)

Ak ste niekedy čítali etiketu ingrediencií klobás, šunky, párku, slaniny a ďalších údených mäsových výrobkov, možno ste si všimli prísady s týmto názvom.

Je to preto, že tento biely kryštalický stabilizátor v potravinách funguje ako antioxidant, konzervant a stužovač.

Hlavné dôležité body o E 316 – erythorban sodný

Nie je prírodného pôvodu, vďaka výrobnému procesu ho označujeme ako syntetický

Je vhodný pre deti

Nie je to bežný alergén

Je vhodný pre vegánov aj osoby trpiace celiakiou

Výroba E316

Vyrába sa organickou syntézou.

Kde sa erythorban sodný (E 316) používa?

Používa sa ako antioxidant, konzervačná látka, farbivo alebo stužovač.

  • Antioxidant – udržuje potraviny čerstvé (farbu, chuť atď.)
  • Konzervačná látka – zabraňuje mikrobiálnemu rastu a tým predlžuje trvanlivosť potravín
  • Stužovač – urýchľuje proces zrenia mäsa a rybích výrobkov tým, že urýchľuje vývoj ružovej farby.

Konkrétne potraviny

  • Pikok – šunka
  • Krstný otec – saláma pikante
  • Albert – Bavorská biela klobása

Je E316 zdravé?

Neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho bezpečnosť pri použití ako potravinárske prídavné látky bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín aj Austráliu a na Novom Zélande.

Čím erythorban sodný (E 316) nahradiť?

Nahradiť ho môže ďalší antioxidant – askorbát sodný (E 301).