Prečo sa do niektorých potravín pridáva propionán draselný (E283) a má nejaké nežiaduce účinky?

Propionan vápenatý je draselná soľ kyseliny propiónovej, čo je prírodná kyselina, ktorá je prítomná v malom množstve v mnohých potravinách. Niekedy je vo vysokých koncentráciách produkovaná baktériami vo fermentovaných potravinách. Nachádza sa aj v našom hrubom čreve.

Používa sa ako konzervant proti plesniam, čím predlžuje trvanlivosť potravín.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o 283 – Propionan draselný:
Ide o konzervant.
Nie je vhodné pre deti.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Odporúčame 3/5.

Výroba E283

Propionan draselný sa synteticky získava sa z hydroxidu draselného a kyseliny propiónovej, ale môžeme prirodzene sa nachádza aj v niektorých potravinách či v našom tele.

Na čo sa propionán draselný používa?

E283 pôsobí ako antimikrobiálna konzervačná látka v potravinárskych výrobkoch, najmä v pečive.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E283:

  • pekárenské produkty
  • múka
  • tavené syry
  • čokoláda
  • mäsové výrobky

Je E283 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky propionánu vápenatého. V zriedkavých prípadoch môžu niektorí jedinci pociťovať bolesti hlavy alebo migrény.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie E283 ako potravinárskeho aditíva v potravinách je schválené v EÚ, v USA však nie.