Zistite aké má propionán sodný (E 281) vlastnosti a aké je jeho použitie v potravinách?

Propionát sodný je soľ kyseliny propánovej, ktorú je možné použiť ako konzervant v potravinách.

Hlavné dôležité body o E 281 – propionán sodný

Nie je prírodného pôvodu

Nie je vhodný pre deti

Nie je to bežný alergén, ale u citlivejších jedincov môže spôsobiť zažívacie problémy a bolesť hlavy

Nadmerná konzumácia môže zvýšiť zdravotné riziko obezity a cukrovky

Táto zložka je vegánska aj bezlepková

Výroba E281

Tento konzervant, možno vyrobiť reakciou kyseliny propiónovej s hydroxidom sodným v peroxide vodíka a vode. Vznikne kryštalický prášok alebo granule s ľahkým kyslým zápachom.

Kde sa propionán sodný (E 281) používa?

Primárne sa používa v pečive na predĺženie jeho trvanlivosti a možno ho tiež použiť v nasledujúcich potravinách, aby sa zabránilo rastu plesní a iných mikróbov:

  • Nealkoholické nápoje
  • Syry
  • Cukrovinky a polevy
  • Želatíny, pudingy a náplne
  • Džemy
  • Mäsové výrobky

Konzervant sa zmieša s ostatnými suchými ingredienciami, alebo ho najskôr rozpustíme vo vode, alebo ho pridáme na konci prípravy cesta.

Konkrétne výrobky

  • Nopiek – Mr. Brownie
  • Pilos – tvarohová tyčinka
  • K Classic – toastový chlieb svetlý

Je E281 zdravé?

Zdravotné komplikácie hrozia iba u jedincov, ktorí sa ukážu ako precitlivení na túto látku. Za normálnych podmienok je proionan bezpečný.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Propionan je schválený ako bezpečný na použitie aj na konzumáciu ako v USA, tak v Európskej únii, pokiaľ sa používa ako antimikrobiálne činidlo a ochucovadlo v potravinách.