E270 alebo kyselina mliečna – zdravie nájdené na dne fľaše s fermentovanou kapustou

Kyselina mliečna je organická kyselina. V pevnom stave je biela a rozpustná vo vode. V tekutom stave potom tvorí bezfarebný roztok.

Hlavné dôležité body o konzervante E270 – kyseline mliečnej:
· Je vhodná pre deti
· Vo vysokom množstve môže spôsobiť nadúvanie
· Je zdraviu prospešná – upravuje zdravie čriev
· Rozhodne sa oplatí zaradiť do jedálnička

Výroba E270

Kyselina mliečna sa priemyselne vyrába bakteriálnou fermentáciou sacharidov, prípadne chemickou syntézou z acetaldehydu. V roku 2009 sa vyrábala prevažne fermentáciou. Ako východiskový materiál pre priemyselnú výrobu kyseliny mliečnej možno použiť akýkoľvek zdroj sacharidov obsahujúci cukry C5 a C6. Často sa používa čistá sacharóza, glukóza zo škrobu, surový cukor a repná šťava.

Na čo sa kyselina mliečna používa?

E270 je prírodný konzervant, ktorý sa často vyskytuje v potravinách, ako je jogurt alebo nakladaná (fermentovaná) zelenina. Okrem toho, že vďaka nej vydrží jedlo dlhšie, môže tiež posilniť váš imunitný systém.

Výrobcovia potravín pridávajú kyselinu mliečnu do balených potravinárskych výrobkov, ako je chlieb, dezerty, olivy a džemy, aby mali dlhšiu trvanlivosť. Kyselina mliečna je dobrý konzervant, pretože dokáže zabíjať a potláčať baktérie v potravinách, pomáha tiež prechádzať zmenám farby a funguje ako gelujúce činidlo.

Je prísada E270 zdravá?

Áno, aj keď sa jedná o konzervant, je kyselina mliečna zdravá.

Môže zvýšiť výživovú hodnotu vášho jedla. Zatiaľ čo kyselina mliečna, ktorá sa pridáva do dezertov, rybích konzerv a sýtených nápojov vám asi príliš zdravie neprinesie, prirodzene produkovaná kyselina mliečna vo fermentovaných potravinách, ako je kimchi a jogurt, ponúka množstvo zdravotných výhod: posilnenie imunitného systému, pomáha telu absorbovať minerály a vitamíny , má antioxidačné účinky a chráni pred vaginálnymi a močovými infekciami.

Niektoré kmene baktérií mliečneho kvasenia nájdené v potravinách sú napríklad probiotiká z rodu Lactobacillus. To znamená, že potraviny s vysokým obsahom kyseliny mliečnej majú probiotické vlastnosti a môžu zlepšiť zdravie vašich čriev.

Pozor ale! Pokiaľ začnete z ničoho nič jesť obrovské množstvo fermentovanej zeleniny, môžu sa dostaviť aj problémy. A to hlavne v podobe tých zažívacích – plynatosti, nadúvania, hnačiek.

Použitie v EÚ vs. USA vs. Svet

Kyselina mliečna je povolená všade vo svete.