Viete, pre aké odvetvie potravinárskeho priemyslu je octan vápenatý (E263) najdôležitejší?

Octan vápenatý môžeme nájsť aj pod názvami, ako sú etanolát vápenatý alebo vápenatá soľ kyseliny octovej, ktorá má podobu bieleho kryštalického prášku a výborne absorbuje vodu.

Mimo potravinársky priemysel sa používa na reguláciu vysokej hladiny fosfátov v krvi.

Hlavné dôležité body o E 263 – octan vápenatý
Je to regulátor kyslosti

Nie je prírodného pôvodu, vďaka výrobnému procesu ju označujeme ako syntetický

Je vhodný pre deti

Nie je to bežný alergén

Je vhodný pre vegánov aj osoby trpiace celiakiou

Spojiva fosfátov na báze vápnika majú pri dlhodobom užívaní môžu viesť ku kalcifikácii mäkkých tkanív a ciev spôsobené nadmerným usadením vápnika.

Výroba E236

Je to syntetická zlúčenina bežne vyrábaná reakciou kyseliny octovej s hydroxidom vápenatým alebo uhličitanom vápenatým.

Kde sa octan vápenatý (E 263) používa?

Ako regulátor kyslosti je jasné, že sa táto zlúčenina bude v potravinárstve používať činidlo na úpravu kyslosti potravín a ako konzervačný prostriedok na predĺženie ich trvanlivosti.

Navyše môže byť tiež použitý na obohatenie potravín o vápnik.

Najčastejšie sa používa v pekárstve ako konzervant, kde zabraňuje rastu mnohých baktérií a plesní (napr. v chlebe).

Konkrétne výrobky

  • Delta – chlebíčková veka
  • Penam – závin s makovou náplňou
  • Crocodille triple – toast šunka, slanina, vajcia

Je E 236 zdravé?

U octanu neboli doteraz zistené žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Pri použití ako potravinárske prídavné látky je bezpečný a nemá takmer žiadne vedľajšie účinky. Bol schválený ako úradom pre kontrolu potravín a liečiv v USA, tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.