Octany sodné (E262), obľúbené konzervanty pridávané nielen do mäsových výrobkov!

Octany sodné, zmes octanu sodného a kyseliny octovej v pomere 1:1, sa bežne používa ako konzervačná látka, ochucovadlo a na úpravu pH v potravinách.

Hlavné dôležité body o E 262 – octany sodné

Nie je prírodné , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E262

Octany sa vyrábajú syntézou reakcií uhličitanu sodného s kyselinou octovou alebo reakciou bezvodého octanu sodného s kyselinou octovou.

Kde sa octan sodný (E 262) používa?

Hlavným účelom použitia v potravinách s nasledujúcimi 3 funkciami:

  1. konzervant na predĺženie trvanlivosti potravín v chlebe a mäse
  2. ochucovadlo, ktoré dodáva slaným pokrmom octovú chuť
  3. pevný zdroj voľnej kyseliny na úpravu kyslosti potravín

Všeobecne platí, že použitie zahŕňa pečivo, mäso a slané produkty.

Ako konzervant zabraňuje rastu plesní v chlebovom ceste a na predĺženie trvanlivosti.

Môže byť pridaný do slaných produktov, ako sú slané sušienky, chipsy, korenie, omáčky, polievky, zemiakové lupienky a šaláty.

Konkrétne potraviny

  • Mr. Natur – tatársky biftek
  • Pikok – bravčové párky so syrom
  • Penam – toastový chlieb

Je E262 zdravé?

Je všeobecne uznávaný ako bezpečný, a možno ho použiť ako antimikrobiálne činidlo, ochucovadlo aa činidlo na kontrolu pH v potravinách v kontrolovanom množstve.

Prijateľný denný príjem je 0 – 15 mg/kg telesnej hmotnosti.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho použitie ako konzervantu je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.