Na čo sa v potravinárstve používa kontroverzný dusitan draselný (E249) a aké sú jeho potenciálne dopady na naše zdravie?

Dusitan draselný je potravinárske aditívum, ktoré sa používa ako antibakteriálna syntetická konzervačné látky v rôznych potravinách a tiež aké ako farbivo a konzervačné činidlo v mäse.

V čistej forme má podobu bieleho alebo slabo žltého kryštalického prášku, ktorý je vysoko rozpustný vo vode.

Vyrába sa synteticky tepelným rozkladom dusičnanu draselného za vzniku dusitanu a kyslíka alebo reakciou kyseliny dusitej s hydroxidom draselným.

Jedná sa o vysoko oxidačnú soľ kyseliny dusitej.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu konzumovať vegáni aj ľudia s celiakiou.

Hlavné dôležité body o E249 – dusitane draselnom:

Ide o konzervant.
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto potravinárskemu aditívu vyhýbať.

Kde sa dusitan draselný používa?

V potravinárstve sa dusitan draselný používa ako konzervačná látka proti rastu baktérií zodpovedných za botulizmus (Clostridium botulinum) v mäsových výrobkoch.

Navyše spomaľuje rozvoj žltnutia a zachováva chuť.

Medzi produkty, kde môžeme E249 nájsť patria:

  • spracované mäso
  • údeniny
  • údené mäso a ryby
  • koreňová zelenina

Okrem iného je dusitan draselný silné oxidačné činidlo a môže urýchliť spaľovanie iných materiálov. Používa sa napríklad pri výrobe teplonosných solí.

Je E249 zdravé?

Hoci dusitan draselný sám o sebe nie je karcinogénny, za určitých podmienok pri tepelnej úprave, predovšetkým pri smažení, ale aj v ľudskom tele môže reagovať so sekundárnymi amínmi. V dôsledku tejto reakcie môžu v organizme vznikať nitrozamíny, silné karcinogény, ktoré zvyšujú riziko nádorových ochorení.

Niektorí výrobcovia z tohto dôvodu do svojich produktov pridávajú kyselinu askorbovú (E300), kyselinu erythorbovú (E315) či erythorban sodný (E316), ktoré tvorbu nitrozlúčenín obmedzujú

Dlhodobá konzumácia dusitanu draselného môže znížiť aj kapacitu hemoglobínu prenášať kyslík v červených krvinkách. To môže viesť k bolestiam hlavy, závratom a dýchavičnosti. Tento problém môže byť vážny najmä u malých detí.

Existujú aj určité obavy, že E249 môže mať zhoršujúci sa účinok na nadobličky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie dusitanu draselného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ aj USA. U nás sa však nesmie pridávať do potravín určených pre dojčatá a malé deti.

Možná náhrada

Vzhľadom na kontroverziu dusitanov je žiaduce upustiť od ich používania v potravinárskom priemysle. Účinná náhrada dusitanu draselného však zatiaľ nebola nájdená.