Prečo sa dimetyldikarbonát (E242) pridáva do niektorých nápojov? To zistíte v našom článku!

Dimethyldikarbonát (dimethyldiuhličitan, DMDC alebo tiež dimetylpyrokarbonát) je organická zlúčenina, ktorá sa používa ako syntetický antifungálny konzervačný prostriedok a sterilizátor v nealkoholických nápojoch a vínach. Pôsobí v nápojoch ako inhibícia enzýmov, aby sa zabránilo znehodnoteniu kvasinkami. Funguje ako alternatívna konzervačná látka k oxidu siričitému vo vínach.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E242 – Dimetyldikarbonát:
Ide o konzervant.
V SR povolené.
Jeho škodlivosť by sme označili 3/5.

Výroba E242

Dimetylkarbonát sa chemicky syntetizuje.

Na čo sa používa dimethyldikarbonát?

E242 potláča rast kvasiniek a plesní.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E242:

  • ovocné nápoje
  • víno
  • športové nápoje

Je E242 zdravé?

Pri vysokých dávkach je toxické, pretože pri jeho rozklade sa uvoľňuje veľké množstvo metanolu.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ aj USA je použitie dimethyldikarbonát povolené, v Austrálii a na Novom Zélande je však zakázaný.