Hexametylentetraamín (E239) je škodlivý konzervant. Používa sa v potravinách?

Hexametylentetraamín (E239) je známy aj ako hexamín alebo methenamín.

Ide o potravinársku prídavnú látku, ktorá sa používa ako antibakteriálna a antifungálna (protiplesňová) konzervačná látka.

Hlavné dôležité body o E239 – hexametylentetraamín:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto potravinárskej prísade vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E239

V prírode sa táto látka nenachádza. Vyrába sa synteticky použitím zložitých chemických reakcií.

Na čo sa používa hexametylentetraamín?

Látka E239 sa najčastejšie používa pri výrobe syrov, pretože pôsobí proti vytvoreniu plesne.

Používa sa ale aj pri výrobe marinovaných rýb alebo pri úprave kaviáru.

Je E239 zdravý?

Konzervant E239 môže spôsobiť žalúdočné nevoľnosti pri dlhodobej konzumácii. Hexamín tiež môže byť karcinogénny, a preto je v mnohých krajinách jeho použitie zakázané.

Podľa niektorých odborníkov môže spôsobiť aj astmu, podráždenie kože, bolesti hlavy alebo bronchitídu.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Konzervant je v rámci Európskej únie povolený, ale iba pri ošetrení syra Provolone. V iných prípadoch ho výrobcovia používať nesmú.

V Spojených štátoch a Austrálii je látka úplne zakázaná.