Čo je natamycín alebo E 235 a zistite ako ho používať aj u vás doma!

Natamycín, tiež známy ako pimaricín, bežne používaný ako prírodný konzervačný prostriedok pri povrchovej úprave syrov a údenín na zamedzenie rastu kvasiniek a plesní.

Na trhu je dostupný v niekoľkých typoch, ako čistý, 50% s pomocnými látkami laktózy, glukózy alebo soli.

Je bez chuti, bez zápachu a neovplyvňuje vzhľad, chuť a farbu jedla.

Hlavné dôležité body o E 235 – natamycín

Je prírodného pôvodu

Je vhodný pre deti, tehotné aj dojčiace ženy

Nie je to bežný alergén

Táto zložka je vegánska aj bezlepková

Výroba E 235

Je to prírodná antimykotická zložka vyrábaná riadenou fermentáciou.

Kde sa natamycín (E 235) používa?

Bežne sa používa na ničenie kvasiniek a plesní na povrchu prírodne fermentovaných produktov, ako je jogurt, syr, šunka a suchá klobása, a tým predlžuje trvanlivosť.

Jeho vodný roztok môžete sami doma nastriekať na povrch syra, aby ste zabránili splesniveniu syra a predĺžili jeho trvanlivosť. Alebo do jeho roztoku namočte klobásu alebo jeho roztok pridajte do ovocných a zeleninových štiav a vína.

Môže byť tiež použitý v nekvasenom kysnutom pečive. Týmto predĺžite trvanlivosť produktov.

Konkrétne výrobky

  • Italiamo – jemný taliansky syr
  • Milbona – syr Gouda
  • Koliba – salámový syr

Je E 235 zdravé?

Pri testoch bol zistený pozitívny účinok na redukciu váhy a látka je v podozrení, že znižuje účinnosť antibiotík.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Ako v USA, tak aj EÚ sa natamycín môže používať na povrchovú úpravu syrov.