Čo je nizín alebo E 234 a prečo je tak dôležitý pre výrobu mäsa?

Nisin ako prírodný konzervant zohráva dôležitú úlohu pri výrobe mäsových výrobkov.

Jeho najbežnejšie využitie je ako konzervačná látka v tavených syroch a mäsových výrobkoch.

Hlavné dôležité body o E 234 – nizín
Je to konzervant

Je prírodná , pokiaľ pochádza z ovocia, ale na trhu je väčšinou syntetická, vyrobená z chemickej výroby

Je vhodný pre deti, tehotné aj dojčiace žien

Nie je to alergén a môže znížiť príznaky alergie spôsobené iným chemickým konzervačným prostriedkom

Je vegánsky , ak sa pri výrobe použije cukrové médium, ako je dextróza (nie je, ak sa ako médium použije napríklad mlieko)

Výroba E 234

Vyrába sa fermentáciou suroviny na báze cukru s pridaným kvasničným extraktom pomocou baktérie Lactococcus lactis subsp. Lactis a vzniká svetlo hnedý prášok.

Kde sa nizín (E 234) používa?

Tento konzervant sa používa na zamedzenie kvasných procesov v potravinách, zamedzeniu rastu baktérií a spór a výsledkom je predĺžená doba skladovania.

Pridaním tejto zložky do potravín pomáha znížiť intenzitu tepelnej úpravy, a tým znížiť straty nutričných hodnôt konzervovaných potravín.

Používa sa ako náhrada za dusitan sodný a kyselinu dusičnú (obaja sú zdraviu škodlivé látky) v mäsových výrobkoch, ako konzervant a zvýrazňovač farby.

V procese spracovania piva, zvyšujem sterilizačný účinok chmeľu na termofilné baktérie bez toho, aby to malo nepriaznivý vplyv na fermentačné vlastnosti pivných kvasníc, a tým zaisťuje kvalitu a chuť piva.

Konkrétne potraviny

  • President – syr Camembert
  • President – tavený syr
  • President – tavený syr s modrou plesňou

Je E234 zdravé?

Nizín je považovaný za bezpečnú látku.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Tento konzervant je bezpečný na konzumáciu a bol schválený ako v EÚ, tak aj v USA, pretože je prírodný a po perorálnom požití sa v tráviacom trakte rýchlo premieňa na enzýmy a aminokyseliny.