Chcete šafranu, šafranovú žlť alebo E164? Zistite čo sa pod týmto názvom skrýva

Premýšľate, kde sa pri niektorých potravinách berie tá krásna žlto oranžová farba? Asi to bude zo šafranového farbiva.

Jeho vôňa je popisovaná ako medová s podtónmi pripomínajúca seno, zatiaľ čo jeho chuť je popisovaná, ako senná a sladká.

Toto korenie je široko používané v perzskej, indickej, európskej a arabskej kuchyni.

Šafran je asi najviac známy ako najdrahšie korenie na svete, a to kvôli namáhavému pestovaniu a zberu.

Toto aromatické korenie, kedysi používané na výrobu liekov a farbenie látok na tmavo žltú, sa v súčasnej dobe najviac používa v potravinárskom priemysle.

Hlavné dôležité body o E164 – šafranová žlť

Ide o farbivo

Je to prírodná látka

Je vhodná pre deti a nijako neohrozuje zdravie a vývoj dieťaťa

Nie je to bežný alergén

Je vhodná pre vegánov , pretože sa vyrába sušením kvetov šafranu

Výroba E164

Šafranové farbivo sa vyrába sušením šafranových kvetov a blizen.

Kde sa šafran používa?

Jeho vlastnosti sa využíva na farbenie potravín do žiarivej žltej oranžovej farby.

Nájdeme ho pri výrobe jednej z najdrahších sušených šuniek, známej ako Golden Ham, ktorá je vyrábaná v San Gimignane.

Ďalšími produktmi, kam sa farbivo pridáva sú cukrovinky a likéry.

Ako korenie sa pridáva do ryže, rizota, paelly a mäsa.

Je E164zdravé?

U šafranu neboli zistené žiadne nežiaduce účinky a naopak sa využíva na liečbu kĺbových ochorení.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie tohto farbiva je plošne zakázané v celej Európskej Únii.

V USA, Austrálii a na Novom Zélande sa farbivo v potravinárskom priemysle môže bežne používať.

Čím šafránovú žlť nahradiť?

Medzi bežné náhradky patrí svetlica farbiarska (Carthamus tinctorius), ktorá sa často predáva ako „portugalský šafran“, annatto alebo kurkuma.